Skriv ut

Biltvätt

Tvätta på en biltvätt

För att förhindra att sjöar och vattendrag förorenas ska du tvätta bilen på en biltvätt. När du tvättar bilen på en biltvätt renas vattnet först i en oljeavskiljare och sedan i ett reningsverk.

Tvätta inte bilen på gatan

Det är inte bra för miljön att tvätta bilen direkt på gatan, garageuppfarten eller parkeringsplatsen. Tvättvattnet, som innehåller bland annat olja, tvättkemikalier och tungmetaller, rinner ner i dagvattenbrunnar. Sedan går det direkt till närmaste vattendrag som vi badar i eller använder för att producera dricksvatten. Om du ändå tvättar bilen hemma har vi sammanställt riktlinjer för vad du bör tänka på.PDF

Välj miljöanpassade tvättkemikalier

När du tvättar bilen i en "gör-det-själv-hall" är det viktigt att fråga efter miljömärkta  rengörings- och avfettningsmedel till exempel Svanenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller Bra miljöval.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Miljömärkta tvättkemikalier kan brytas ned i reningsverk och har en låg giftighet.

Avfettningsmedel behövs sällan

Avfettningsmedel innehåller oftast både tensider och lösningsmedel som inte är bra för miljön. Använd därför avfettningsmedel så lite som möjligt.

Starta en biltvätt

Planerar du att starta en anläggning för fordonstvätt? Om det kommer att tvättas fler än 5 000 bilar eller 1 000 andra fordon per kalenderår i fordonstvätten är den anmälningspliktig. Du ska i så fall anmäla fordonstvätten till miljökontoret på blanketten Miljöfarlig verksamhet - anmälan.PDF

Läs mer här om vad som gäller för att starta och driva en miljöfarlig verksamhet.länk till annan webbplats

Det krävs att en oljeavskiljare är kopplad till fordonstvätten. Läs mer om oljeavskiljare här. Kontakta Stadsarkitektkontoret för att kontrollera om det även krävs bygglov.

Vid anläggningar för fordonstvätt ska miljöanpassade tvättkemikalier användas. För yrkesmässig tvätt finns en lista på godkända tvättmedel på Naturskyddsföreningens hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad 2019-11-11

Hjälp för sökning på vår webbplats

Använd sökfunktionen i övre listen för sökning på webbplatsen. För sökning av ett speciellt ord på en av sidorna, tryck ctrl + F och skriv in ordet du söker i rutan som dyker upp.

Kontakt

Servicecenter
0587-55 00 40
måndag-fredag 8-16
lunchstängt 12-13
dag före helgdag 8-12

servicecenter@sbbergslagen.se

Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen
Besöks- och postadress
Kungsgatan 41 (Gamla kirurgen)
711 30 Lindesberg
Personal

Boka tid innan du besöker oss. Kontakta servicecenter eller din handläggare.

Hittade du det du sökte? * (obligatorisk)
Hittade du det du sökte?
Specifika frågeställningar
Om du har specifika frågeställningar, skicka istället in dem till
info@sb-bergslagen.se

Kontakta miljökontoret/
miljöskydd

Foto på biltvätthall