Skriv ut

Anmäl misstänkt matförgiftning

Om du misstänker att du blivit sjuk av mat, ska du kontakta enheten för livsmedelskontroll och anmäla att du blivit matförgiftad. Det är viktigt att du kontaktar oss så snabbt som möjligt för att undvika att fler blir sjuka!

Anmäl misstänkt matförgiftning via webbformulär eller ring enheten för livsmedelskontroll. Du når oss via servicecenter på 0587-55 00 40.

Utredning

När vi får in en anmälan om misstänkt matförgiftning görs en utredning av vad som har hänt. En livsmedelsinspektör besöker matserveringen eller butiken där du köpt maten och gör en kontroll. Vid kontrollen går vi till exempel igenom verksamhetens rutiner, kontrollerar hygienen i verksamheten, kontrollerar städningen och mäter temperaturer. Om det finns livsmedel kvar tas matprover. Detta görs för att undersöka vad som har hänt och för att förhindra att fler blir sjuka.

Orsaker

De flesta matförgiftningar beror på att bakterier har förorenat maten och sedan förökat sig. Man kan bli sjuk både av bakterier och av gifter som bakterierna bildar. Matförgiftning kan även bero på virus, mögelsvampar och ha andra orsaker. Allergiska och överkänsliga personer kan bli sjuka av att ämnen de inte tål finns i maten.

Senast uppdaterad 2019-10-11

Hjälp för sökning på vår webbplats

Använd sökfunktionen i övre listen för sökning på webbplatsen. För sökning av ett speciellt ord på en av sidorna, tryck ctrl + F och skriv in ordet du söker i rutan som dyker upp.

Kontakt

Servicecenter
0587-55 00 40
måndag-fredag 8-16
lunchstängt 12-13
dag före helgdag 8-12

servicecenter@sbbergslagen.se

Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen
Besöks- och postadress
Kungsgatan 41 (Gamla kirurgen)
711 30 Lindesberg
Personal

Boka tid innan du besöker oss. Kontakta servicecenter eller din handläggare.

Hittade du det du sökte? * (obligatorisk)
Hittade du det du sökte?
Specifika frågeställningar
Om du har specifika frågeställningar, skicka istället in dem till
info@sb-bergslagen.se